Før og etter renovasjon: Energibesparelse og forbedret estetisk for tomannsbolig fra 1940-tallet.
Rehabilitering med stor energibesparelse som bevarer estetikken
Publisert 17.09.23
En tomannsbolig fra 1940-tallet har gjennomgått en imponerende transformasjon med betydelig reduksjon i oppvarmingsbehov og samtidig fått store estetiske forbedringer. Takket være installasjonen av nye vinduer og høyeffektiv termisk isolasjon laget av aerogel, er oppvarmingskravene nesten halvert.
Det nylig fullførte renoveringsprosjektet i St. Gallen demonstrerer muligheten til å gjøre eldre og dårlig isolerte bygninger klare for fremtiden, samtidig som de oppnår en estetisk oppgradering. Bygningen, som ble oppført i 1946, hadde typiske svakheter knyttet til sin alder, inkludert utilstrekkelig termisk isolasjon og høyt energiforbruk til oppvarming. Energiingeniør Jörg Drechsler, spesialist på energioptimalisering og bærekraftig bygging, tok på seg oppdraget med å løse disse utfordringene.
Helhetlig renovering med fokus på estetikk i renoveringsprosessen viste seg å være en utfordring, i balansen mellom energieffektivitet og estetikk. Det ble raskt klart at konvensjonelle isoleringsmetoder ikke var ideelle på grunn av estetiske hensyn. Dette gjelder spesielt for utvendig termisk isolasjon, som kunne ha ført til mørke nisjer rundt vinduene og forstyrrelser i bygningens proporsjoner.
The aerogel high-performance insulating plaster can be applied in thicknesses of up to 80 mm in one operation.
Løsningen ble funnet i aerogel høyeffektiv isolasjonspuss, utviklet spesielt for å imøtekomme behovene til verneverdige bygninger og andre estetisk sensitive prosjekter. Denne isolasjonspussen tillater betydelig forbedring av energieffektiviteten på fasaden uten å gå på kompromiss med utseendet. Den tillot opprettholdelse av akseptable dybder på vindusomramninger og samtidig oppnådde ønsket isolasjonstykkelse.
​
Teknologisk nyskapning og enkel implementering Aerogel, basert på amorf silisiumdioksid, er grunnlaget for denne banebrytende isolasjonsløsningen. Den unike mikrostrukturen, som består av opptil 98 prosent luft, begrenser varmetap betydelig og gir en tested lambda-verdi så lav som 0,028 W/mK. I tillegg er materialet enkelt å påføre i to lag, med en tykkelse på omtrent tre centimeter per lag.
​
Resultatene er imponerende. Med de første isolasjonstiltakene i tak- og kjellerområdene reduserte oppvarmingsbehovet seg til omtrent 100 kWh per oppvarmet kvadratmeter per år. Imidlertid var det isoleringen av ytterveggene og utskiftingen av vinduer som virkelig utgjorde den store forskjellen. En sammenligning av energiforbruket fra 2014 til 2020, justert for oppvarmingsgradsdager, viser en imponerende reduksjon på 45 prosent. Enda bedre er det at denne oppgraderingen tillater reduksjon av strømningstemperaturen i varmesystemet fra 55 til 40 °C, takket være den kommende installasjonen av en varmepumpe.
​
Dette prosjektet viser at det er fullt mulig å oppgradere eldre bygninger til moderne energistandarder uten å ofre estetikken. Aerogel høyeffektiv isolasjonspuss har vist seg å være en revolusjonerende løsning som forener funksjonalitet og visuell appell, og peker mot en bærekraftig og energieffektiv fremtid for bygningsbransjen.